- ۱۴۰۴/۲/۲ - ۱۴:۳۱
- توسط محسن شاطرزاده
تاملاتی در باب گفتگوهای هستهای ایران و آمریکا
محسن شاطرزاده
۲ اردیبهشت ۱۴۰۴
دومین دور از گفتگوهای هستهای ایران و آمریکا با میانجیگری کشور عمان در شهر رم ایتالیا برگزار گردید و روسای هیاتهای دو کشور هر کدام با احتیاط خاصی از مثبت بودن و رو به جلو رفتن مذاکرات سخن گفته و ابراز خوشبینی به نتیجه مذاکرات کرده اند .
هر چند که هنوز قضاوت کردن در خصوص نتیجه مذاکرات زود است ولی به تعبیر مقام معظم رهبری نه خوش بینی بیش از حد جایز است و نه بدبینی افراطی ، اما تاملاتی وجود دارد که ذیلا بصورت کوتاه اشاراتی به آنها میشود:
۱- این گفتگوها ، دوئل واقعی رهبران دو کشور است و هدایت و تدبیر مذاکرات مستقیما در دست رهبران دو کشور قراردارد ، لذا بازی شطرنج دقیق و حساسی بین دو کشور در جریان است که همه لشکر باطل و کفر در یک طرف و همه لشکر حق و ایمان هم در طرف دیگر قرار گرفته اند و از آنجا که سکاندار لشکر حق ، حکیمی خردمند ، با هوش ، با ایمان ، لبریز از تجربه و آشنا به نیرنگها و شیطنتهای شیطان بزرگ است ، جای نگرانی نیست و امید به پیروزی جبهه حق میرود.
۲- آقای دکتر عراقچی عملا در جایگاه فرستاده ویژه رهبری ایفای نقش میکند نه جایگاه وزیر امور خارجه دولت ، لذا هرگونه حاشیه سازی برای تیم مذاکره کننده و برخوردهای جناحی مردود است و همگان باید در تقویت ایشان اهتمام داشته باشند.
۳- هر چند که ترامپ نیاز جدی به این مذاکرات و حل مسئله هستهای ایران دارد ولی رفتار ترامپ و سکوت و تاخیر در موضعگیری ، موجب نگرانی بوده و قبول سخاوتمندانه پیشنهادات ایران از طرف آمریکا باعث ایجاد تردید در نیات ترامپ و در دست داشتن پلن B توسط آمریکا شده و باید هوشیار بود.
۴- طراح اصلی شیطنتهای آمریکا در پشت صحنه ، اسرائیل و انگلیس هستند . هوشیاری در مقابل دسیسه ها و شیطنتهای خبیثانه این دو کشور باید مضاعف شود.
۵- نگرانی جدی نسبت به فریبکاری ترامپ و تیم آمریکایی وجود دارد . با توجه به مطالعات گسترده روانشناسانه و جامعه شناسانه اندیشکده های آمریکایی و انگشت گذاشتن روی نقاط ضعف جامعه ایرانی ، بیم آن میرود که طرح فریب ترامپ متوجه از هم پاشیدگی درونی در جامعه ایرانی و از بین بردن اتحاد و انسجام جامعه باشد . ضرورت دارد همه احزاب و جناحهای سیاسی کشور منافع ملی را در سرلوحه توجهات خود قرارداده و از هرگونه دوقطبی و ایجاد اختلاف در جامعه پرهیز کنند و همه انرژی خود را صرف پشتیبانی و حمایت از تیم مذاکره کننده کنند.
۶- استفاده گسترده آمریکا از ابزار تکنولوژیک و خصوصا هوش مصنوعی در مدیریت مذاکرات میتواند موجب غافلگیری تیم ایرانی شود لذا ضرورت دارد تیم مذاکره کننده ایرانی هم از یک تیم نخبه و خبره هوش مصنوعی برای کمک به مذاکرات و آنالیز گفتگوها و اتخاذ تصمیم دقیقتر کمک بگیرد.
۷- با توجه به نگاه اقتصادی و منفعت جویانه ترامپ ، ضرورت دارد تیم خبره اقتصادی کشور در کنار تیم سیاسی مذاکره کننده حضور داشته و با ارائه پلن اقتصادی قابل اجرا و طراحی پروژههای اقتصادی اولویت دار کشور و به دور از هرگونه رویا پردازی و خیالبافی ، نسبت به عملیاتی نمودن بده و بستانها اقدام نمایند.
۸- تحریم ابزار آمریکا برای مهار ایران و فشار بر ایران است . با توجه به خصومت ماهوی و دشمنی ذاتی آمریکا و غرب با انقلاب اسلامی ایران ، هرگز آمریکا این ابزار خود را از دست نخواهد داد و تحریمها هرگز بطور کامل لغو نخواهند شد ولی احتمال دارد که توافقی بینابین صورت پذیرد و در قبال پایین آوردن غنی سازی ۶۰ درصد به ۲۰ درصد ، حداقل نسبت به لغو تحریمهای نفتی و بانکی و کشتیرانی اقدام شود.
۹- ترامپ اگر به این نتیجه برسد که حمله به ایران برای آمریکا هزینه ندارد و یا هزینه کمی برای آمریکا دارد ، هیچ تردیدی برای حمله به ایران نخواهد کرد و به ایران حمله خواهد کرد. ضرورت دارد قوای مسلح کشور در مدت مذاکره در اوج قدرت و آمادگی خود باشند تا چشم طمع آمریکا کور شود . تقویت مبارزین یمنی برای مقابله به ناوهای آمریکایی یک اقدام استراتژیک و کمک کننده خواهد بود.
۱۰- با توجه به اینکه مجوز لغو بخش اعظم تحریمها در دست کنگره آمریکاست ، پیشنهاد میشود تیم ایرانی درخواست کند که نماینده کنگره آمریکا هم در مذاکرات حضور داشته باشد تا هم بعدا دبهای در کار نباشد و هم ضمانت توافقات مذاکرهکنندگان بیشتر شود.
۱۱ - ترامپ تلاش زیادی دارد که اروپا را از صحنه مذاکرات دور کند و خودش یک تنه طرف مذاکره با ایران باشد . با توجه به حساسیتهای امنیتی و حیثیتی اروپا و به منظور خرید زمان و اطاله مذاکرات ، پیشنهاد میشود به هر نحو ممکن مذاکره با اروپا و حتی روسیه و چین در دستور کار ایران باشد.
۱۲- ارتباط و رایزنی مستمر مذاکره کننده ایرانی با چین و روسیه میتواند به اقتدار تیم ایرانی بیفزاید.
۱۳- استفاده وسیع و هدفمند از ابزار رسانه و خصوصا فیلم در صدا و سیما و حتی سینما و تولید محتوا در فضای مجازی به منظور حساس کردن مردم به فریب کاریها و شیطنت آمریکا ، تقویت وحدت و انسجام اجتماعی کشور ، افزایش دانش عمومی نسبت به مذاکرات و در دست داشتن ابتکار برای روایت اول اخبار از ضروریات است.